Danzig

W 1987 roku narodził się nowy zespół Glenna Danziga, charyzmatycznego frontmana Samhain i Misfits. Z Szatanem w tekstach i na obrazku, był stopem heavy metalu, bluesa i Elvisa w dźwiękach… Powstanie Danzig było prawdziwym wydarzeniem na muzycznej scenie. Tym bardziej że debiutancki album zespołu, zatytułowany po prostu „Danzig”, był pierwszą płytą wydaną z nalepką Def American, wytwórni Ricka Rubina, również producenta tego kultowego materiału. Wysłuchamy go w Stoczni w całości, podczas koncertu, który będzie jednym z dwóch, absolutnie wyjątkowych występów Danizg w Europie w 2023 roku. Hell yeah!
Historia:

Amerykańska grupa heavymetalowa założona w 1987 przez Glenna Danziga. Występ na Mystic Festival 2023 będzie pierwszym koncert w Polsce od 2002 roku. W ramach występu w Gdańsku (niem. Danzig) zespół Danzig wykona w całości swój debiutancki album „Danzig”.

Przed powstaniem Danziga, wokalista Glenn, razem z basistą Jerrym Only, stworzył The Misfits, punkrockowy zespół, który uważany jest za prekursora horror punku, stylistyki czerpiącej inspirację z klasycznych filmów grozy. Glenn Danzig rozstał się z grupą w 1983 roku i powrócił do niej po 33 latach – w 2016 roku.

Po odejściu z The Misfits, Glenn Danzig założył Samhain. Ten projekt muzyczny był swoistym przejściem z punk rocka do nowych, mrocznych, bluesowych brzmień, które znajdą swoje finalne ujście już kilka lat później, a ich echa najdoskonalej wybrzmią w debiutanckiej płycie „Danzig”.

Pierwszy album Danzig pokazał, jak olbrzymi potencjał drzemie w połączeniu charakterystycznego wokalu Glenna z chwytliwymi riffami. Mocne, dynamiczne, a jednocześnie melodyjne i wspaniale odśpiewane utwory, takie jak „Mother”, „Am I Demon” czy „Twist of Cain”, zapadają w pamięć i na przestrzeni lat zyskały status kultowych.

Drugi album, „Danzig II – Lucifuge” (1990), kontynuował przebojowość znaną z pierwszych nagrań. Wydany dwa lata później “Danzig III: How the Gods Kill” okazał się dużym sukcesem – płyta znalazła się m.in. na 24. miejscu na liście Billboardu. W 1993 Danzig wypuścił minialbum „Thrall: Demonsweatlive”, a w kolejnym roku płytę „Danzig 4”. Były to ostatnie wspólne nagrania pierwszego składu.

W latach 1995-2020 Danzig wydał 8 albumów i szereg mniejszych wydawnictw, oscylując wokół znanej z całej twórczości tematyki satanistycznej. Glenn złożył także hołd Elvisowi Presley’owi – jego ostatnia płyta „Danzig Sings Elvis” to zbiór coverów legendarnego wokalisty i wielkiej inspiracji lidera.

Dyskografia:
Pełne albumy:

Danzig, 1988
Danzig II: Lucifuge, 1990
Danzig III: How the Gods Kill, 1992
Danzig 4, 1994
5 Blackacidevil, 1996
6:66 Satan’s Child, 1999
I Luciferi, 2002
Circle of Snakes, 2004
Deth Red Sabaoth, 2010
Skeletons, 2015
Black Laden Crown, 2017
Danzig Sings Elvis, 2020

EP-ki:

Thrall-Demonsweatlive, 1993
Sacrifice, 1996

Single:

Mother, 1988
Her Black Wings, 1990
Killer Wolf, 1990
Dirty Black Summer, 1992
Mother ’93, 1993
Until You Call on the Dark, 1994
Cantspeak, 1995
I Don’t Mind the Pain, 1995
7th House, 1996
Sacrifice, 1996
Unspeakable, 1999
On a Wicked Night, 2010
Ju Ju Bone, 2011
Devil’s Angels, 2015
Last Ride, 2017
Danzig Sings Elvis: Always on My Mind, 2020

Demo:

Demo, 1987

Splity:

brak

Live albumy:

brak

Kompilacje:

The Lost Tracks of Danzig, 2017