Ghost

“Ghost nagrywa i wykonuje popowe hymny, które gloryfikują i sławią to, co obrzydliwe i świętokradcze” – takie słowa można przeczytać na oficjalnych kanałach social media zespołu, który wkroczył na metalową scenę z odwagą rockowych i metalowych klasyków oraz garścią bliższych czy dalszych inspiracji muzycznych, w tym także popowych. Szwedzka grupa została zesłana na świat w połowie pierwszej dekady XXI wieku i od debiutanckiej płyty „Opus Eponymous” po najnowszą, póki co, „Impera” zasypuje nas mrocznymi przebojami, zmusza do makabrycznego tańca. Ghost pojawił się, by przywrócić hard rock i heavy metal największym scenom. Na czele zespołu stoi Papa Emeritus IV, samozwańczy papież, który objawia się w kolejnych wcieleniach i wraz z Bezimiennymi Ghulami przemierza świat, grając antypsalmy przetykane antykazaniami.
Historia:

Ghost powstał w Linköping w 2006 roku. Od samego początku tożsamość jego członków była utrzymywana w tajemnicy. Dość szybko zespół odniósł międzynarodowy sukces, a w Szwecji kolejne płyty anonimowych muzyków pokrywały się złotem. W 2016 roku Ghost otrzymał nagrodę „Best International Band” (Metal Hammer Golden Gods Awards).

Zespół odbył trasy z takimi zespołami jak Iron Maiden, Metallica, Volbeat, Alice In Chains, Mastodon, Slayer, a także wystąpił na najważniejszych festiwalach muzycznych na świecie: Hellfest, Wacken Open Air, Copenhell, Graspop Metal Meeting, Download Festival, Rock in Rio, Rock am Ring, Pinkpop Festival, Dynamo Metal Fest i więcej.

Dyskografia:
Pełne albumy:

Opus Eponymous, 2010
Infestissumam, 2013
Meliora, 2015
Prequelle, 2018
Impera, 2022

EP-ki:

If You Have Ghost, 2013
Popestar, 2016
Seven Inches of Satanic Panic, 2019

Single:

Elizabeth / Death Knell, 2010
Secular Haze, 2013
Year Zero, 2013
Cirice, 2015
From the Pinnacle to the Pit, 2015
Majesty, 2015
Square Hammer, 2016
He Is, 2017
Rats, 2018
Dance Macabre, 2018
Enter Sandman, 2021
Hunter’s Moon, 2021
Call Me Little Sunshine, 2022
Mary on a Cross (slowed + reverb), 2022

Demo:

Ghost, 2009

Splity:

Ghost / Volbeat, 2022
Hunter’s Moon, 2022 (z Johnem Carpenterem)

Live albumy:

Ceremony and Devotion, 2017
Selections from Ceremony and Devotion, 2017

Kompilacje:

Message from the Clergy, 2022