Godflesh

Muzyka Godflash łączy w sobie ciężki, gęsty dźwięk gitar z elementami muzyki industrialnej, a także wpływy muzyki eksperymentalnej i ambientu. Charakterystyczne w muzyce zespołu jest wykorzystanie technik nagłaśniania, takich jak kompresja i distortion, co daje efekt brutalnego i mrocznego brzmienia.
Historia:

Najprawdopodobniej najważniejszy projekt muzyczny człowieka-orkiestry, Justina K. Broadricka, który znany jest z wielu zespołów, takich jak: Napalm Death, God, Greymachine, Head of David czy Techno Animal, a obecnie, poza Godflesh, tworzy w ramach: m.in. Jesu, JK Flesh, The Blood of Heroes, Final czy Exit Electronics. Wszystko, czego dotknie, zamienia się w złoto, a jego twory oscylują głównie wokół szeroko pojętej elektroniki, szczególnie industrialu i techno.

Tym złotem jest także Godflesh (wcześniej: Fall of Because), uważany za jeden z najważniejszych zespołów z industrialmetalowych. Powstał w 1988 roku, a wraz z Broadrickiem (gitara, wokal, automat perkusyjny), tworzy go basista G.C. Green. Od wydanej w 1989 roku płyty „Streetcleaner”, aż po ostatnią EPkę „Nero” (zapowiadającą pełną płytę, która zostanie wydana 9 czerwca, w trakcie trwania Mystic Festival 2023), Godflesh kontynuuje drogę złożoną z ciężkiego, przeszywającego brzmienia z charakterystyczną, mechaniczną rytmiką i odhumanizowanym, postapokaliptycznym klimatem.

Dyskografia:
Pełne albumy:

Streetcleaner, 1989
Pure, 1992
Selfless, 1994
Songs of Love and Hate, 1996
Us and Them, 1999
Hymns, 2001
A World Lit Only by Fire, 2014
Post Self, 2017

EP-ki:

Godflesh, 1988
Merciless, 1994
Love and Hate in Dub, 1997
Messiah, 2000
Decline & Fall, 2014

Single:

Pulp / Christbait Rising, 1989
Cold World, 1991
Slateman / Wound ’91, 1991
Slavestate, 1991
Crush My Soul, 1994
Merciless, 1994
Crush My Soul, 1995
Xnoybis, 1995
F.O.D. (Fuck of Death), 2013
Post Self, 2017

Demo:
Splity:

Like Rats / Straight to Your Heart, 1991
The Art of Darkness: Dance Sampler 2001, 2001
Grind Madness at the BBC The Earache Peel Sessions, 2014

Live albumy:

In All Languages, 2001
Streetcleaner: Live at Roadburn 2011, 2013

Kompilacje:

Slavestate, 1991
The Ten Commandments, 1996
In All Languages, 2001
Needles into the Ground, 2016
New Flesh in Dub Vol 1, 2021

Największy festiwal metalowy w Polsce!

4
Dni

5

Scen
90
Zespołów

7-10.06.2023, GDAŃSK STOCZNIA