Meshuggah

Meshuggah od lat piszą nowe prawa fizyki w swoim własnym kosmosie – owszem, mają licznych naśladowców, ale są poza zasięgiem. Bardziej zaawansowanego technicznie i perfekcyjnego brzmieniowo metalu po prostu nie ma. A kiedy już myśleliśmy, że dotarli do granic, wiosną tego roku Szwedzi wydali „Immutable”, otwierając dla swojej muzyki nowe przestrzenie.
Historia:

Meshuggah to szwedzki zespół, który powstał z inicjatywy wokalisty i gitarzysty Jensa Kidmana w 1987 w Umei. Do 2017 roku wydał osiem albumów studyjnych, dwa koncertowe oraz szereg minialbumów i kompilacji, które zostały pozytywnie ocenione zarówno przez fanów, jak i krytyków muzycznych. W swej twórczości poruszał zagadnienia przyszłości, egzystencjalizmu, apokalipsy i chaosu.

Odbył szereg tras koncertowych na całym świecie, uczestniczył m.in. w Ozzfest w Stanach Zjednoczonych. Począwszy od albumu „Nothing”, wszystkie następne były już odnotowywane na liście sprzedaży Billboardu 200. Zespół został dwukrotnie nominowany do nagrody szwedzkiego przemysłu fonograficznego Grammis. Członkowie są cenieni za wirtuozerię, złożoność kompozycji i wkład w rozwój muzyki heavymetalowej. Magazyn „Rolling Stone” określił Meshuggah jako „jeden z dziesięciu najważniejszych zespołów metalowych”.

Zespół zainspirował innych artystów i grupy, np. Mike’a Portnoya, Tool, Gym Class Heroes i Porcupine Tree. Uznanie dla zespołu wyraził publicznie gitarzysta zespołu Metallica – Kirk Hammett.

Dyskografia:
Pełne albumy:

Contradictions Collapse, 1991
Destroy Erase Improve, 1995
Chaosphere, 1998
Nothing, 2002
Catch Thirtythree, 2005
obZen, 2008
Koloss, 2012
The Violent Sleep of Reason, 2016
Immutable, 2022

EP-ki:

Meshuggah, 1989
None, 1994
Selfcaged, 1995
I, 2004
Pitch Black, 2013

Single:

Bleed, 2008
I Am Colossus, 2012

Demo:

Ejaculation of Salvation, 1989
Promo Tape, 1991
Promo 1993, 1993

Splity:

Roswell 47’ – Future Breed Machine, 1996

Live albumy:

brak

Kompilacje:

Rare Trax, 2001
The Singles Collection, 2009