GHOST

“Ghost nagrywa i wykonuje popowe hymny, które gloryfikują i sławią to, co obrzydliwe i świętokradcze” – takie słowa można przeczytać na oficjalnych kanałach social media zespołu, który wkroczył na metalową scenę z odwagą rockowych i metalowych klasyków oraz garścią bliższych czy dalszych inspiracji muzycznych, w tym także popowych.

Szwedzka grupa została zesłana na świat w połowie pierwszej dekady XXI wieku i od debiutanckiej płyty „Opus Eponymous” po najnowszą, póki co, „Impera” zasypuje nas mrocznymi przebojami, zmusza do makabrycznego tańca. Ghost pojawił się, by przywrócić hard rock i heavy metal największym scenom. Na czele zespołu stoi Papa Emeritus IV, samozwańczy papież, który objawia się w kolejnych wcieleniach i wraz z Bezimiennymi Ghulami przemierza świat, grając antypsalmy przetykane antykazaniami.

heavy metal, hard rock

DZIEŃ: info wkrótce
SCENA: info wkrótce

Historia:

Ghost powstał w Linköping w 2006 roku. Od samego początku tożsamość jego członków była utrzymywana w tajemnicy. Dość szybko zespół odniósł międzynarodowy sukces, a w Szwecji kolejne płyty anonimowych muzyków pokrywały się złotem. W 2016 roku Ghost otrzymał nagrodę „Best International Band” (Metal Hammer Golden Gods Awards).

Zespół odbył trasy z takimi zespołami jak Iron Maiden, Metallica, Volbeat, Alice In Chains, Mastodon, Slayer, a także wystąpił na najważniejszych festiwalach muzycznych na świecie: Hellfest, Wacken Open Air, Copenhell, Graspop Metal Meeting, Download Festival, Rock in Rio, Rock am Ring, Pinkpop Festival, Dynamo Metal Fest i więcej.

Dyskografia:

Pełne albumy:

  • Opus Eponymous, 2010
  • Infestissumam, 2013
  • Meliora, 2015
  • Prequelle, 2018
  • Impera, 2022

EP-ki:

  • If You Have Ghost, 2013
  • Popestar, 2016
  • Seven Inches of Satanic Panic, 2019

Single:

  • Elizabeth / Death Knell, 2010
  • Secular Haze, 2013
  • Year Zero, 2013
  • Cirice, 2015
  • From the Pinnacle to the Pit, 2015
  • Majesty, 2015
  • Square Hammer, 2016
  • He Is, 2017
  • Rats, 2018
  • Dance Macabre, 2018
  • Enter Sandman, 2021
  • Hunter’s Moon, 2021
  • Call Me Little Sunshine, 2022
  • Mary on a Cross (slowed + reverb), 2022

Demo:

  • Ghost, 2009

Splity:

  • Ghost / Volbeat, 2022
  • Hunter’s Moon, 2022 (z Johnem Carpenterem)

Live albumy:

  • Ceremony and Devotion, 2017
  • Selections from Ceremony and Devotion, 2017

Kompilacje:

  • Message from the Clergy, 2022

Członkowie:

  • Papa Emeritus IV – wokal