Gojira

„Jeden z najbardziej utalentowanych i bezkompromisowych zespołów” – twierdzi magazyn „Kerrang!”. „Najważniejszy przedstawiciel współczesnego metalu” – wtóruje mu „Forbes”. „To metal dla mas, ukoronowanie ich kariery” – pisał o albumie „Fortitude” brytyjski „Metal Hammer”. Coś musi być na rzeczy, skoro wszyscy zgodnym chórem twierdzą, że właśnie Gojira brzmi jak przyszłość tej muzyki. I – jak wszyscy doskonale wiemy – jest to perfekcyjne brzmienie.

Szeroka publiczność poznała ich za sprawą koncertów u boku Metalliki czy nominacji do nagrody Grammy, ale to nie znaczy, że Gojira idzie na skróty i nagrywa single do radia. Ich muzyka to niezmiennie potęga i ciężar, które lekko zrywają się do lotu dzięki śmiałej artystycznej wizji, niosąc ważne przesłanie o świecie, który wciąż jeszcze możemy ocalić przed katastrofą.

progressive metal, groove metal, death metal
DZIEŃ: info wkrótce
SCENA: info wkrótce

Historia:

Gojira została założona w Ondres (Francja) w 1996 roku przez braci Duplantier – Josepha i Mario – oraz Christiana Andreu. Zespół do 2001 roku funkcjonował pod nazwą Godzilla i wydał cztery deathmetalowe dema: „Victim” (1996), „Possessed” (1997), „Saturate” (1999), „Wisdom Comes” (1999).

Od debiutu („Terra Incognita” 2001), po najnowsze wydawnictwa (singiel „Our Time Is Now”, 2022) Gojira kroczy ścieżką, w której nie poddaje się klasyfikacji gatunkowej. Zespół w swojej twórczości skupia się na tematach związanych z życiem, śmiercią, duchowością, jak również ekologią. Członkowie wielokrotnie angażowali się w aktywizm związany z naturą i destrukcyjnym wpływem ludzkości na klimat oraz prawami człowieka i zwierząt. Owocem tych działań było m.in. wyrażenie poparcia zespołu dla Sea Shepherd – organizacji non-profit działającej na rzecz ochrony przyrody i środowiska morskiego – i jej założyciela, Paula Watsona. Działacz pojawił się on na scenie pomiędzy dwoma utworami Gojira na festiwalu Rock am Ring w Niemczech w czerwcu 2012 roku.

Wydany w 2021 roku utwór „Amazonia” i teledysk do tej piosenki to protest przeciwko wylesianiu lasów deszczowych Amazonii. Za słowami, muzyką i video przyszły też działania – zespół założył miesięczną zbiórkę pieniędzy dla brazylijskiej organizacji charytatywnej zajmującej się prawami rdzennych mieszkańców, Articulation of Indigenous People of Brazil (APIB). Kampania czterokrotnie przekroczyła swój początkowy cel, 75 000 dolarów, a finalna suma wyniosła ponad 300 000 dolarów dzięki sprzedaży pamiątek od takich zespołów jak Metallica, Slayer, Tool i Lamb of God oraz od gitarzysty Guns N’ Roses, Slasha.

Dyskografia:

Pełne albumy:

  • Terra Incognita, 2001
  • The Link, 2003
  • From Mars to Sirius, 2005
  • The Way of All Flesh, 2008
  • L’enfant sauvage, 2012
  • Magma, 2016
  • Fortitude, 2021

EP-ki:

  • End of Time, 2012

Single:

  • Indians, 2003
  • Of Blood and Salt, 2011
  • L’Enfant sauvage, 2012
  • Explosia, 2012
  • Born in Winter, 2012
  • Another World, 2020
  • Born for One Thing, 2021
  • Our Time Is Now, 2022

Splity:

  • This Calling, 2006
  • Gojira / Kvelertak – Live, 2013
  • 2014 Tour Sampler, 2014

Live albumy:

  • Maciste all Inferno, 2003
  • The Link Alive, 2004
  • Les enfants sauvages, 2014

Członkowie:

  • Joe Duplantier – wokal, gitara
  • Christian Andreu – gitara
  • Jean-Michel Labadie – bas
  • Mario Duplantier – perkusja