Behemoth

Behemoth skończył właśnie palić i ścinać na Starym Kontynencie, a kiedy czytacie te słowa zespół jest już w drodze do Ameryki Południowej, gdzie odbędzie się kolejna część trasy promującej album „Opvs Contra Natvram”. Nergal i jego kamraci docierają ze swoim oszałamiającym, diabolicznym spektaklem w każdy zakątek kuli ziemskiej, ale występ u siebie w domu z pewnością będzie wyjątkowy.
Historia:

Najpopularniejszy polski zespół metalowy powstał w październiku 1991 roku w Gdańsku i do 1992 roku występował pod nazwą Baphomet. Na początku grupa wykonywała black metal. Następnie zaczęli skłaniać się ku death metalowi, porzucając tematykę pogańską na rzecz szeroko rozumianego okultyzmu i satanizmu. Od ponad dwudziestu lat merytoryczną oprawę albumów, jak i teksty utworów, współtworzy Krzysztof Azarewicz, który jest założycielem wydawnictwa Lashtal Press.

Behemoth jest pierwszym zespołem w historii polskiej muzyki rozrywkowej, którego wydawnictwo w 2007 roku znalazło się na liście sprzedaży Billboard i w pierwszym tygodniu sprzedaży uplasowało się na miejscu 149. Natomiast w Polsce ósmy album grupy, „The Apostasy” osiągnął dziewiąte miejsce w rankingu OLiS. Behemoth doczekał się również publikacji w czasopismach takich jak Kerrang!, Metal Hammer, L.A. Weekly, New York Times, Revolver oraz Decibel Magazine, w którego rankingu Adam „Nergal” Darski znalazł się na 17. miejscu listy Top 20 Death Metal Guitarists (ang. „20 najlepszych gitarzystów deathmetalowych”).

Dyskografia:
Pełne albumy:

Sventevith (Storming Near the Baltic), 1995
Grom, 1996
Pandemonic Incantations, 1998
Satanica, 1999
Thelema.6, 2000
Zos Kia Cultus (Here and Beyond), 2002
Demigod, 2004
The Apostasy, 2007
Evangelion, 2009
The Satanist, 2014
I Loved You at Your Darkest, 2018
Opvs Contra Natvram, 2022

EP-ki:

And the Forests Dream Eternally, 1994
Bewitching the Pomerania, 1997
Antichristian Phenomenon, 2000
Conjuration, 2003
Slaves Shall Serve, 2005
Ezkaton, 2008
Blow Your Trumpets Gabriel, 2013
Xiądz, 2014
A Forest, 2020

Single:

Ov Fire and the Void, 2009
Blow Your Trumpets Gabriel, 2013
God=Dog, 2018
Ov My Herculean Exile, 2022
Off To War!, 2022
The Deathless Sun, 2022

Demo:

Endless Damnation, 1992
The Return of the Northern Moon, 1993
Thy Winter Kingdom, 1993
…From the Pagan Vastlands, 1994

Splity:

…And The Forest Dream Eternally – Forbidden Spaces, 1997

Live albumy:

Live Eschaton, 2000
Crush.Fukk.Create. Requiem for Generation Armageddon, 2004
Live in Pandemonium, 2004
Live in Krakow, 2005
At The Arena ov Aion – Live Apostasy, 2008
Evangelia Heretika, 2010
Live Barbarossa, 2014
Live at the BBC, 2015
Messe Noir, 2018
In Abesntia Dei, 2021

Kompilacje:

Demonica, 2006
Abyssus Abyssum Invocat, 2011