Schizma

Na przestrzeni lat w polskim hardcore punku pojawiło się mnóstwo ciekawych i istotnych składów, a Schizma to z pewnością jeden z tych najważniejszych. Działający ponad trzydzieści lat zespół z Bydgoszczy to hc wściekły, często szybki i nasycony gęsto tłumionymi riffami. W pakiecie mamy także rozczarowanie światem (niezmienne, bo powodów do zmartwień nigdy nie brak) oraz scenowe krzewienie tolerancji i otwartości. Trudno ich nie kochać.

Historia:

Założona w 1990 r. w Bydgoszczy Schizma narodziła się dzięki zespołowi Kompania Karma, którego członkowie poszukiwali jeszcze bardziej agresywnych i bezpośrednich form wyrazu w ramach punkrockowej estetyki. Już od najwcześniejszych lat (czyt. od pierwszego demo i młodszej dwa lata debiutanckiej „Energii” z 1994 r.) grupa uprawiała bezkompromisowy hardcore – szybki, ciężki oraz treściwy, jak się tylko da.

Intensywna muzyka niosła za sobą intensywne tematy, a głoszone przez kapelę poglądy świetnie zespajały się z koncertami – pełnymi miłości do słuchaczy, a jednocześnie żywiołowymi i agresywnymi. Zauważano to nie tylko na scenie hardcore, ponieważ w 1997 r. Schizma pojawiła się na pierwszej części kultowej już składanki „Muzyka przeciwko rasizmowi”. W dalszych latach grupa intensywnie objeżdżała Polskę (i nie tylko), występując, ile wlezie, a kolejne krążki sukcesywnie przyczyniały się do budowania im żelaznego elektoratu zarówno wśród młodszych, jak i tych starszych punkowców.

Mimo to, po wydanym w 2010 r. „Whatever It Takes, Whatever It Wrecks” zespół udał się na dłuższą przerwę wydawniczą. Przerwał ją wydany w 2023 (sumptem Piranha Records) „Upadek”. Najnowszy krążek Schizmy zebrał szereg ciepłych recenzji, a koncerty promujące wydawnictwo wypadały okazale pod kątem frekwencji.

Dyskografia:

Pełne albumy:

Energia, 1994
Miejskie Depresje, 1995
Pod naciskiem, 1997
Unity 2000, 1998
State Of Mind, 2001
XIII, 2004
Hardcore Enemies, 2006
Whatever It Takes Whatever It Wrecks, 2010
Upadek, 2023

EP-ki:

Ostatnia odsłona, 1992
Voices, 1996
All But Hearts, 2001
Dla was, 2013
O nas, 2017
Nie Mam Czasu, 2022

Demo:

Ostatnia odsłona, 1992

Single:

Coraz dalej, 2023
Tylko i aż tyle, 2023
Patologia, 2023

Splity:

Schizma / Tears of Frustration, 2000 (z Tears of Frustration)
International Chataigne, 2006 (z L’ Espirit du Clan)

Live Albumy:

Live in Toruń, 1991
Live, 1996